Sajtó

InfoNet // Sajtó


Képzés határok fölött

2007. október 23.

Ezt tanítja az a résztvevőknek díjtalan, uniós támogatásból fedezett háromnapos alapképzés, amely ma kezdődik a magyarországi Pro Professione Alapítvány és a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért együttműködésében, az Echo Innovációs Műhely közhasznú egyesület szervezésében három modelltérségben: Komárom–Tata–Révkomárom vidékén Révkomáromban; Salgótarján–Losonc térségében Salgótarjánban; Edelény–Rozsnyó közelében pedig Jósvafőn.

A képzésen a határon átnyúló közösségi programok és kezdeményezések megvalósításának módjait, a gazdasági és kulturális együttműködést megalapozó és segítő régiók közötti hálózatok létrehozásának tudományát sajátíthatják el az érdeklődők. "Kistérségekben, falusi, városi településeken gyakran nagy a csalódottság, mert folyamatosan nem képesek az uniós pénzekhez hozzájutni – mondta Entz Géza, a Pro Professione Alapítvány elnöke. – A mostani képzés halat fogni tanít olyan vizeken, ahol mi még nemigen horgásztunk, halban azonban a mi vizeinknél jóval inkább bővelkednek."

Az előadók a helyi gazdasági és kulturális élet civil szereplőinek bemutatják, hogyan kell fölfedezni egy közös lehetőséget, ennek eléréséért együttműködési csoportosulást létrehozni és a közös érdekeknek megfelelően célba jutni, ez azt jelenti, hogy a megvalósításhoz uniós források nyílnak meg. Olyan információkat adnak át e három napon a résztvevőknek, amelyeket a hatalmi központok gyakran visszatartanak, hogy a pénzhez csak ők juthassanak hozzá. A háromnapos képzés tájékoztatója írja: "A magyar–szlovák közös határszakasz mellett tervezett gazdasági és kulturális együttműködést megalapozó és segítő hálózat létrehozásának külső feltételei nagyon jók, időzítése jól illeszkedik a 2007 és 2013 közötti európai uniós költségvetési időszakra prognosztizált társadalmi és gazdasági változásokhoz. A határon átnyúló fejlesztési programok együttműködésének keretei megváltoznak 2008-ban." Ez pedig esélyt teremt a határ két oldalán lévő kistérségek szerves, egybefüggő fejlesztésére.

http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=137535&archiv=1&next=0