Projektek

Legfrissebb - Hírek // Projektek


Kisméretű személygépkocsi vásárlása a kolozsvári Nyilas Misi Egyesület számára

2014. december 17.

Alapítványunk 2 millió forint támogatást nyújt a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület részére kisméretű személygépkocsi vásárlása, az ösztöndíjprogramjai működtetéséhez és a személyes kapcsolattartás fejlődésének segítéséhez.

A Nyilas Misi Egyesület programjai: (www.nyilasmisi.ro)

  • Tehetségtámogató Program
  • Barátság Programhoz
  • Tehetségpont

A Tehetségtámogató Program ösztöndíjára a  pályázati felhívást minden év tavaszán meghirdetik. A pályázatok elbírálását az Egyesület egyetemi és középiskolai tanárokból álló kuratóriumi tagjai és munkatársai végzik az Egyesület több mint tízéves működése során kidolgozott és az aktuális oktatási, illetve társadalmi változásokhoz igazított szempontrendszer alapján a tanulók képességeinek, tanulmányi tevékenységeinek felmérése és a szociális problémák megvizsgálása mentén.

A szociális helyzet megállapításához szükséges a folyamatos családlátogatás, ami a Program nagyságát és anyagi lehetőségét tekintve nem egy egyszerű feladat.

Jellemzően az ország több mint 10 megyéjébe (Brassó, Kovászna, Hargita, Bákó, Maros, Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Szilágy, Máramaros, Szatmár, Bihar, Arad megyék) továbbítanak ösztöndíjat; a 2013/2014-es tanévben támogatott 273 tanuló az ország 150 településéről származott, és egy-egy megyén belül is vannak települések, amelyek nagyon távol esnek egymástól.

Mivel az ösztöndíjprogram működtetésének kulcsfontosságú tényezője a tanulók megfelelő kiválasztása, folyamatosan felülvizsgálják, és évről évre igyekeznek javítani ennek módszerein is.

Ennek a célnak az optimális megvalósítása azonban, a korlátozott tömegközlekedési viszonyokat tekintve, kizárólag személygépkocsival való utazással lehetséges, hogy az Egyesület állandó munkatársai  rendszeresen eljussanak a tanulók családjaihoz, akár már az ösztöndíjra való pályázás során, vagy közvetlenül a Programba való felvétel után.