Projektek

Legfrissebb - Hírek // Projektek


A Gerényi Rotunda

2016. december 20.

 A faliképek a 14-15. századi gótikus freskófestészetnek is nagy témagazdaságú, kiemelkedő művészi színvonalú emlékeit őrzik.
 
Alapítványunk 600.000 forint összegű támogatásából a Teleki László Alapítvány által elkészített dokumentáció tartalmazza a gerényi görög katolikus templom freskóinak festőrestaurátori mintavétel és laboratóriumi vizsgálatok elvégzését, építészeti fotogrammetriai felmérését és a templomról 3D Integrált Interaktív Virtuális keretrendszerbe illesztését. 
 
Az állapotrögzítési és értékmegőrzési dokumentáció kiindulási alapinformáció lehet további művészettörténeti-építészettörténeti periodizáláshoz, régészeti dokumentáláshoz, restaurálási munkákhoz, felújítási munkálatokhoz, valamint a helyreállítással összefüggő valamennyi diagnosztikai vizsgálathoz és kutatáshoz.

A templom jelenlegi állapotának 3D Interaktív Integrált Virtuális bejárása során a megfelelő helyekre mutatással bemutatható a templom-kutatás és felújítás történeti előzményének eredményei, rajzi, szöveges anyagokkal archív felvételekkel stb. A keretszoftver célja az, hogy az újszerű látványosság megragadja a szoftverrel találkozó emberek figyelmét, és a 3D-s keretrendszer segítségével bejárható az épület - dokumentálni lehet könnyen áttekinthető formában. A 3D Virtuális Séta szoftver 360°-os panorámaképeken alapszik, melyeket egy virtuális sétává fűztek össze.

A "Virtuális séta" reményeink szerint 2017-ben elérhetővé válik a Teleki László Alapítvány honlapján.

 
A projekt előzményei:

2004-ben civil kezdeményezés indult a Kárpát-medence egyik kiemelkedő jelentőségű középkori emléke, az Ungvár közvetlen szomszédságában lévő Gerény kerektemplomának restaurálására, különös tekintettel a templomban található XIV-XV. Századi nagy kiterjedésű falképegyüttesre. A rotunda helyrehozatalát célzó kezdeményezést magánszemélyek indították, a pénzügyi fedezet előteremtése érdekében 2004. október 31-én jótékonysági hangversenyt szerveztek a budapesti Szent Imre plébánia templomban.

A kezdeményezők felkérésére a hangverseny szervezési és dologi költségeit alapítványunk fedezte.

 A jótékonysági koncerten – többek között a magyarországi Ukrán Önkormányzat több mint százezer forintos adományával – 540.000 forint gyűlt össze, amelyet alapítványunk e célra nyitott elkülönített számláján helyeztünk el. 

A KÖH munkatársainak (Káldi Gyula és Lángi József falkép restaurátor) ismételt erőfeszítései és többszöri helyszíni tárgyalásai ellenére a restaurálás megkezdéséhez a szükséges ukrán hatósági engedélyeket nem sikerült beszerezni és a körülmények azt mutatták, hogy erre a jövõben sem lesz esély, valamint a munkálatok teljes körű elvégzéséhez a rendelkezésre álló források nem voltak elegendőek.