Projektek

Legfrissebb - Hírek // Projektek


Falukép-védelmi kutató tábor a Pogány-havas kistérség településein.

2007. május 12.

A körút során a falvak épített értékeit, a hagyományos építészeti elemek sorát próbálták dokumentálni és rögzíteni.

„Amolyan 24. órai érzésünk van – fejtette ki lapunknak Rodics Gergely, a Pogány-havas Kistérségi Társulás menedzsere. – Az emberek ma nem tekintik értéknek a régi épületeiket.

A Gyimesekben azt tapasztaltuk, hogy szégyennek tartják a régi házat. Például a kék színt az új házukra nem tennék fel, mivel a szegénység jelének tartják.” Úgy véli, ez a szemlélet oda vezet, hogy az emberek elbontják régi házaikat, vagy úgy bõvítik, hogy eltûnjön régies jellegük. „Minekünk, fiataloknak meg városiaknak épp ez az érték, ráadásul a turisták, akiket ide várunk, szintén ezt értékelik” – állítja Rodics Gergely. Szerinte a helyi lakosságot olyan irányba kell befolyásolni, hogy õk is tudomásul vegyék ennek fontosságát. A szakemberek szerint az értéket, a régit mint pénzkereseti lehetõséget is fel kellene fedezni. „Az a tapasztalat, ahol nincs pénz, ott megmaradnak a régi dolgok, de amint pénz kerül, átalakítják az épületeket” – osztja meg velünk tapasztalatát Nagy Anita-Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedéves mûvészettörténész hallgatója. Megjegyezte, nagyon sok olyan házat láttak, amely romos állapotban van, nem laknak benne, vagy éppen kihaltak belõle. Azt is megtudjuk, õk azt nézik, mibõl készültek az épületek – a szerkezeteket, a tornácokat, a díszítõ elemeket figyelik meg. Nagy Anita-Ágnes szerint olyan épülettulajdonossal is találkoztak, aki bár értékeli a régi házát, azt állította, nincs, aki segítsen, tanácsot adjon, hogy lett volna érdemes felújítania házát. „Azt gondolom, nem kevés olyan személy van, aki látva azt, hogy érdeklõdünk a régi épületek iránt, elkezd gondolkodni azon, nem kellene-e mégis megmenteni a régi házat” – összegez Rodics Gergely. A felmérés adatait kiállítás formájában mutatnák be a nagyközönségnek. Terveik szerint minden településen megszervezik a kiállítást, amelynek keretében a települések történetét is felvázolják, ugyanakkor a jelenlegi épületállományból jó és rossz példákat mutatnak a helyi lakosságnak. A felmérés eredményeit egy tanulmánykötetben szeretnék megjelentetni a Hargita Megyei Kulturális Központtal közösen.

Az értékfelmérõ tábort Hargita Megye Tanácsa, a Holland Nagykövetség, a Communitas Alapítvány és a Pro Professione Alapítvány támogatták.

Daczó Dénes