Hírek

Legfrissebb - Hírek // Hírek


„NAPSZENTÜLET” – ŐSEINK HAGYATÉKA

2017. november 29.

Az 1996-ban alakult Ördögborda Néptáncegyüttes vezetői – Sándor Csaba Lajos és Ágnes –, valamint a volt és jelenlegi táncosai célul tűzték ki, hogy a nagy elődök nyomán kutassák, őrizzék és továbbadják a sokszínű magyar népdal, néptánc még fellelhető, megosztandó értékeit.

A Napszentület című műsor premierjét szombaton tartják az erdélyi Válaszúton a Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyűjtő Kallós Zoltán részvételével. A műsort vasárnap a kárpátaljai Ungváron, 28-án Tatán, 29-én Budapesten, 30-án a vajdasági Péterrévén, december 1-jén pedig a horvátországi Pélmonostoron mutatják be.

Mostani előadásuk egy, a Mezőség táncanyagát összefoglaló, az emberi élet fontos eseményeit magában foglaló (születés, katonáskodás, szerelem, esküvő, temetés) műsor, amely egyúttal tiszteletadás az idén 91 esztendős KALLÓS ZOLTÁN néprajzkutató, néprajztudós előtt.

A november 25-i Válaszúti Kallós Alapítvány és Múzeum-beli bemutató után öt ország öt településére (Ungvár, Fülek, Budapest, Péterréve, Pélmonostor) viszi el az együttes KALLÓS ZOLTÁN műsorba beépített videó üzenetét a hagyománytisztelő fiataloknak s nem csak fiataloknak.

Szervező: Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület, Budapest

Támogatók: Alapítvány a Közjóért, Nemzeti Művészeti és Kulturális Kapcsolatok Alap, Pro Professione Alapítvány,