Hírek

Legfrissebb - Hírek // Hírek


Kiállítások a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában

2010. október 12.

   A Gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház és érseki palota régészeti kutatása 2000-2008

Az erdélyi püspökség ezeréves jubileumi ünnepségeit tavaly tartották Gyulafehérváron. A székesegyház és az érseki palota helyreállítási-restaurálási munkái már több mint egy évtizede folynak, részben a magyar állam anyagi és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai segítségével. A tavalyi évben a Daniela Marcu Istrate régésznő vezetésével 2000–2008 között folyt ásatások eredményeit és leleteit mutatták be a gyulafehérvári Egyesülés Nemzeti Múzeumban (Museul Naţional al Unirii). Az érsekség gyűjteményébe tartozó leleteket most a Teleki Alapítvány közvetítésével a Budapesti Történeti Múzeum mutatja be.

A régészeti kiállítás a római kortól a koraújkorig (18. századig) ívelő korszakot tárja elénk a nagy múltú város történetéből. A római erőd falai között kialakuló középkori város legfontosabb, ma is álló emléke a Szent István alapította püspökség központja: a Szent Mihály székesegyház, a történeti Magyarország egyik legkorábbi, ma is álló épülete. A mellette felépült püspöki palotát a 16–17. század folyamán az erdélyi fejedelmek állandó rezidenciájukká építették át. A székesegyház és a palota környezetében felszínre került régészeti leletek, falmaradványok, sírok az épületegyüttes múltját és az itt élt emberek mindennapi életét idézik meg. A bemutatott tárgyak közül kiemelkedik Szent Katalin aranyozott ezüstszobrocskája, amely egy nagyobb ötvöstárgy ránk maradt részleteként a középkori erdélyi ötvösség magas színvonaláról tanúskodik. A kiállításon láthatók lesznek a fejedelmi palota mára sajnos elpusztult fogadószobáját díszítő csodálatos izniki fajansz csempék most feltárt töredékei is, melyeket a 17. században Konstantinápolyból hozattak Gyulafehérvárra.

A kiállítás a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a Teleki László Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum együttműködésével valósult meg. 

Támogatók

Direcţia Judeţeană MCPN – Alba (România) / Kulturális és Nemzeti Örökség Fehér Megyei Igazgatósága (Románia)
Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Nemzeti Kulturális Alap
Pro Professione Alapítvány
Szülőföld Alap
U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation 2009 /Amerikai Egyesült Államok
bukaresti Nagykövetsége