Hírek

Legfrissebb - Hírek // Hírek


HATÁRON TÚLI FILMEK BEMUTATÓJA

2014. május 20.

Az Égtájak Egyesület 2014. május 20-21-én rendezi meg az MMA és a Pro Professione Alapítvány résztámogatásával a Kárpát-medencei magyar filmművészek tanácskozással és vetítésekkel egybekötött találkozóját. A budapesti tanácskozás összegzi a határon túli régiókban korábban lezajlott találkozók eredményeit, legfontosabb célja pedig, hogy a Kárpát-medencében élő magyar filmalkotók közösen fogalmazzák meg a határon túli magyar filmalkotók munkáját biztosító támogatási rendszerre vonatkozó javaslataikat. A tanácskozásra Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Vajdaságból 17 alkotó érkezik.

A program keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg a határon túli filmes és televíziós műhelyekben készült alkotások vetítését, alkalmat kínálva a tanácskozás résztvevői mellett a magyarországi filmbarátok és szakmabeliek számára, hogy e filmmustra segítségével megismerhessék az elmúlt egy-két évben Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában készült filmeket. Az érdeklődő közönség a legváltozatosabb műfajokban (természetfilm, dokumentumfilm, animáció, animációs dokumentumfilm, portré, kisjátékfilm, etűd, pszichológiai thriller stb.) 25 művet, köztük több ősbemutatót tekinthet meg. A vetítésekre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges, a szabad helyek erejéig.

A programban bemutatott filmek tematikájukat tekintve rendkívül széles kört ölelnek fel. Látható lesz többek között a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól forgatott portrésorozat Somogyi Győzőről és Kunkovács Lászlóról készített darabja, egy denevérmentő csapat munkáját bemutató Denevérek Erdélyben című ismeretterjesztő film, a Dél-Gömörben élő, zárt társadalmi réteget alkotó juhpásztorok mindennapjairól szóló Pásztorok ösvényein című dokumentumfilm, az alsósztregovai Madách-kastély magyar–szlovák együttműködésben megvalósult rekonstrukciójának története, valamint a helybélieknek munkát biztosító fatelepét elvesztő erdélyi falu lakóinak küzdelme az elszegényedés ellen és az anyanyelvük megőrzéséért (Ingyenkoporsó). Különlegességnek ígérkezik a fiatal szlovéniai magyar alkotók által készített pszichológiai thriller, az Ébredj, és Bálint Arthur Poros öltöny című fesztiváldíjas története az álmok feladásáról, az áldozatvállalásról, az ember törékenységéről. Aktualitása miatt várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a közelmúlt ukrajnai eseményeiről Kijevben, Lembergben és Munkácson forgatott Maydan 2.0 című alkotást.

A most vetített alkotásokkal a határon túli és a velük együtt dolgozó magyarországi alkotók értékteremtő és értékmentő munkájára kívánjuk ráirányítani a figyelmet, bízva abban, hogy két év múlva nemcsak akarat lesz új művek bemutatására, hanem hasonlóan gazdag és színes kínálat is.