Hírek

Legfrissebb - Hírek // Hírek


Fiatal, ám különösen tehetséges művész mutatkozik be a Minerva-házban

2013. április 17.

– Máthé László napról napra bizonytalanabbá és kegyetlenebbé váló világban, egyre elidegenedettebbnek, türelmetlenebbnek és agresszívebbnek látszó időszakban indul el a művészi pályán. Olyan pillanatban lép a nagyközönség elé, amikor nem kevesen gondolják úgy, hogy a társadalomnak a művészetre van a legkevésbé szüksége. Pedig ez messzemenően nem így van! – hangsúlyozta Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke hétfőn délután, a kézdivásárhelyi születésű Máthé László első egyéni kiállításának megnyitóján, a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében. Hozzáfűzte: a társadalomnak nagy szüksége van napjainkban a művészekre, akik abban is segíthetnek, hogy a közösséget eligazítsák, felismerjék a botlást, a téves irányt, s jelezzenek, amennyiben veszélyt észlelnek.

 

Ilyen feladatok várnak a 23 esztendős fiatalra is, akinek pályáját Vetró András szobrászművész és Ütő Gusztáv festő, grafikus és performanszművész egyengette Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem festészeti szakán pedig Nicolae Man és Ioan Aurel Mureşan irányításával folytatja tanulmányait. Alkotásait csoportos kiállításokon láthatta a közönség az elmúlt időszakban Sepsiszentgyörgyön, Budapesten, Kolozsváron, Középajtán, Esztergomban, tehetségét pedig, amiről személyesen is meggyőződhetünk a mostani bemutatkozáson, különböző elismerésekkel jutalmazták: Önarckép (Apámnak) című, 2010-ben készült olajképével első díjat nyert tavaly, az Erdélyi Művészet folyóirat Iuventus Pro Arte Transilvaniae pályázatán, emellett a budapesti Pro Professione Alapítvány tanulmányi ösztöndíját és a Sissi portréfestő pályázat második díját is elnyerte.

– Tehetsége már az első lépéseitől olyan nyilvánvaló volt, hogy többé-kevésbé komolyan figyelmeztettem is az oktatóit: túlságosan sokat ne foglalkozzanak vele, mert még elrontják – mondta Tibori, utalva a fiatal alkotó monumentális méretű festményeire is, amelyekhez inspirációt a hétköznapi emberek élete és személyes emlékei is szolgáltatnak. Terveinek megvalósításához sikereket kívánt Máthé Lászlónak, aki, mint kiderült, az egyetem elvégzése után Franciaországban szeretné folytatni tanulmányait. – Azt kívánjuk neki, hogy a szükséges ösztöndíjakat nyerje el, külföldön elsajátított, továbbfejlesztett tudását pedig hazatérése után ossza majd meg velünk is – hívta fel a figyelmet Tibori Szabó Zoltán.