Hírek

Legfrissebb - Hírek // Hírek


Falukutató tábor Zsobokon

2013. augusztus 20.

Augusztusban a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar és a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanárai és diákjai egyhetes, közös falukutató táborban vettek részt Zsobokon. Zsobok Erdélyben, Kalotaszegen, Bánffyhunyadtól északra található.

A céljuk az volt, hogy Zsobok helyi társadalmát és gazdaságát megismerjék, valamint a táborban végzett kutatási tevékenységet dokumentálják. A kutatás keretében foglalkoztak Zsobok eddigi fejlődésével, további fejlesztési lehetőségeinek vizsgálatával, a népesedésével, a női-férfi szerepek vizsgálatával, a gazdálkodás és a helyi gazdaság felmérésével, az életminőség, az elégedettség és a boldogság elemzésével valamint a társadalmi tőke és a centrum-periféria viszonyok vizsgálatával.

A megszokott kérdőívezés és interjúkészítés mellett vizuális antropológiai kutatásokat is végeztek. Ennek az volt a lényege, hogy a családoknál fellelhető fotók segítségével kísérelték meg a helyi közösség életét, és annak fontosabb állomásait megragadni.

A tábor ideje alatt több fesztiválon is jelen voltak, hiszen a kolozsvári magyar napok rendezvényei éppen ekkor zajlottak.  A táborban vendégük volt és előadást tartott Cristina Pocol docens asszony, a Kolozsvári Mezőgazdaságtudományi Egyetem oktatója is.

A munkával töltött hét végén a helybeliek számára prezentációkat tartottak, amelyekben összefoglalták a táborban tapasztaltakat és a kutatások előzetes eredményeit.

A település sajátos fejlődési utat járt be, hiszen segélyek és támogatások segítségével sikerült létrehozniuk egy gyermekotthont és a hozzá kapcsolódó gazdasági egységeket (gazdálkodás, malom, pékség). Ezáltal sikerült megmenteni a helyi iskolát és csökkenteni az elvándorlást.

Zsobok életét a 90-es évektől a református lelkész házaspár irányítja, akiket joggal tekinthetnek sorsfordítóknak. Közben azonban egy új vezetőréteg is kialakult a faluban, akik számára a kihívások továbbra is megmaradtak, hiszen a népesség fogyását még mindig nem sikerült megállítani. Zsoboknak egy olyan átgondolt fejlesztési stratégiára lesz szüksége, amelyben a helyi közösségnek is fontos szerep jut.