Hírek

Legfrissebb - Hírek // Hírek


Muzsikusok, szívügyek és egy mestervonó

2010. december 16.

A Szegeden élõ hegedûmûvész, Szecsõdi Ferenc szerint Vucurevic Elvira egy jó hangszerrel megnyerhette volna a Kovács Dénes emlékének szentelt, szakközépiskolásoknak rendezett országos hegedûversenyt. A tizennyolc éves újvidéki lány Gyõrött második helyezett lett, a legszebb Hubay Jenõ-interpretációért különdíjat kapott. December 16-án este a fõvárosi Hubay Zeneszalonba invitálták.

A Bartók-konzervatórium növendékének manufaktúrahegedûje van, kölcsönvonóval játszik. Pesti kollégiumi szállását és hazautazását a családjához – hét óra vonatút –, azt a vajdasági fiatalokat segítõ Pro Professione Alapítványnak köszönheti. Nehéz elképzelni, de a háború nyomai még nem múltak el a Vajdaságban. Elvira – aki egykor országos szólistaversenyt nyert – nem a fûtetlen koncerttermek elõl jött Budapestre: Újvidéken már nem tudta volna magyar nyelven folytatni a tanulmányait.
Vucurevic Elvirát díjátadóra invitálták a Hubay Zeneszalonba, ám nem csak a verseny második díját kapta meg. Az egyébként szerény költségvetésû Hubay Jenõ Társaság – miután tudomást szerzett arról, hogy a nagyon tehetséges Elvira milyen szegénységben él – gyûjtést tartott, és Székely Márton mûhelyébõl egy új mestervonót vásárolt neki. Véber Noémi festõmûvész díszes tokot készített hozzá – hogy Elvira emlékezzen erre a szép karácsonyra.