Hírek

Legfrissebb - Hírek // Hírek


Budavári Nagyboldogasszony templom egykori reneszánsz gyertyatartóinak átadása

2006. szeptember 2.

E gyertyatartók eredetijei 335 évvel ezelõtt, 1526 szeptemberének szomorú napjaiban kerültek el Budáról: Szulejmán szultán a mohácsi csata után elfoglalta a várost, felégette templomait, és Buda kincseivel együtt (valószínûleg éppen templomunkból) két pár gyertyatartót is Isztambulba vitetett. A négy kandeláber azóta is ott áll, ahová a szultán helyezte õket a Hagia Sophia templom, illetve 1526-ban már Ayasofya mecset apszisában, a mihráb-fülke két oldalán.

A két pár gyertyatartót a magyar mûvészettörténet-írás nem feledte el.

Ha nem is az eredeti tárgyak, de hiteles másolataik visszakerülésére – számos sikertelen próbálkozás után –a Budavári Fõtemplom felújítása kapcsán, Deák Zoltán vezetõ tervezõ közremûködésével került sor, aki a rodostói magyar emlékek kutatása révén jó kapcsolatot épített ki a török mûemléki hatóságokkal.

A Rodostó Alapítvány képviseletében Pintér Tamás építésszel 2005. augusztusában felmérési rajzokat és fényképfelvételeket készítettek a kandeláberekrõl, majd novemberben, számtalan engedély megszerzése után az Ayasofya Múzeum restaurátormûhelyében sor kerülhetett a szilikongumis mintavételre. A lenyomatokat a magyar fõkonzulátus diplomáciai futárszolgálattal szállíttatta Budapestre. Itt Jeges András fémrestaurátor 2006. februárjára viaszmintát készített az oszlopszerû gyertyatartókról, majd viaszveszejtéses eljárással bronzba öntötte õket. A két másolat elkészítése hatmillió forintba került, a költségek jelentõs részét a Pro Professione Alapítvány és a Vároltalmazó Alapítvány viselte.

http://www.matyas-templom.hu/hun/kepek/136383_vszam.Varunk_37_web.pdf