Események

InfoNet // Események


Képzés határok fölött

2007. október 23.

Ezt tanítja az a résztvevõknek díjtalan, uniós támogatásból fedezett háromnapos alapképzés, amely ma kezdõdik a magyarországi Pro Professione Alapítvány és a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért együttmûködésében, az Echo Innovációs Mûhely közhasznú egyesület szervezésében három modelltérségben: Komárom–Tata–Révkomárom vidékén Révkomáromban; Salgótarján–Losonc térségében Salgótarjánban; Edelény–Rozsnyó közelében pedig Jósvafõn.

A képzésen a határon átnyúló közösségi programok és kezdeményezések megvalósításának módjait, a gazdasági és kulturális együttmûködést megalapozó és segítõ régiók közötti hálózatok létrehozásának tudományát sajátíthatják el az érdeklõdõk. "Kistérségekben, falusi, városi településeken gyakran nagy a csalódottság, mert folyamatosan nem képesek az uniós pénzekhez hozzájutni – mondta Entz Géza, a Pro Professione Alapítvány elnöke. – A mostani képzés halat fogni tanít olyan vizeken, ahol mi még nemigen horgásztunk, halban azonban a mi vizeinknél jóval inkább bõvelkednek."

Az elõadók a helyi gazdasági és kulturális élet civil szereplõinek bemutatják, hogyan kell fölfedezni egy közös lehetõséget, ennek eléréséért együttmûködési csoportosulást létrehozni és a közös érdekeknek megfelelõen célba jutni, ez azt jelenti, hogy a megvalósításhoz uniós források nyílnak meg. Olyan információkat adnak át e három napon a résztvevõknek, amelyeket a hatalmi központok gyakran visszatartanak, hogy a pénzhez csak õk juthassanak hozzá. A háromnapos képzés tájékoztatója írja: "A magyar–szlovák közös határszakasz mellett tervezett gazdasági és kulturális együttmûködést megalapozó és segítõ hálózat létrehozásának külsõ feltételei nagyon jók, idõzítése jól illeszkedik a 2007 és 2013 közötti európai uniós költségvetési idõszakra prognosztizált társadalmi és gazdasági változásokhoz. A határon átnyúló fejlesztési programok együttmûködésének keretei megváltoznak 2008-ban." Ez pedig esélyt teremt a határ két oldalán lévõ kistérségek szerves, egybefüggõ fejlesztésére. 

http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=137535&archiv=1&next=0